Historie

Historie

Het centrum van Boekel was in 2001 toe aan een flinke opknapbeurt. Deze opknapbeurt was uitgevoerd in de periode 2002-2004. Het resultaat was een prachtig nieuw plein met appartementencomplex en een nieuwe gemeentehuis.

Met de realisatie van het plein eindigde de eerste fase van de metamorfose van het centrum. Voor een groot deel was dit plein gerealiseerd met zogenaamde Ceres-gelden (een Europese subsidiepot bestemd voor regionale ontwikkeling).

In het totaalplaatje voor de bekostiging van de pleinmetamorfose was uiteraard ook was geld beschikbaar voor een openingsfeestje. De eerste voorstellen waren om dit te doen zoals ‘gebruikelijk’ bij een opening: feestje, toespraak, lintje en dan weer feestje.

Maar deze prachtige nieuwe locatie verdiende beter, deze locatie nodigde uit tot iets groters. Toen is het idee ontstaan om een muziek & cultuurfeest op niveau te houden als geschenk aan de inwoners van Boekel. Bij mijn vorige werkgever, de gemeente Veldhoven, werd ook jaarlijks zoiets georganiseerd: het cult en tumult festival. Waarom in Boekel ook niet zoiets doen maar dan op kleinere schaal?

Al snel waren er mensen gevonden om dit mee te organiseren. Piet vd Rijdt stapte al snel naar voren als voorzitter, de ondernemers rondom het St. Agathaplein waren erg enthousiast en ook uit de verenigingenhoek werd erg enthousiast gereageerd. Met hulp van al deze vrijwilligers, ambtelijke ondersteuning en begeleiding uit Veldhoven slaagden we er met z’n allen in het eerste festival van de grond te krijgen.

De perfect passende naam ‘BoeCult’ ontstond spontaan in een vergadering en Marion vd Horst werd bereid gevonden om een logo te ontwerpen.

Het resultaat van dit spontane idee was overweldigend. De reacties van de Boekelse mensen waren heel leuk en wat nog beter was: er was nog budget over!

Dit betekende dat na een 1e editie er ook een vervolg moest komen. En nu, al heel wat zeer succesvolle edities verder, is het traditie geworden om op de laatste zondag van augustus te genieten van de festiviteiten in het centrum van Boekel: BoeCult!

Enkele jaren geleden is ook de zaterdag aan het programma toegevoegd. In de avond werd het feest Local Deejays georganiseerd, met helden uit de buurt van Boekel. Toen BoeCult in 2018 haar 15-jarig bestaan vierde, is het zaterdagprogramma uitgebreid met lokale bands en het Boekels Bierkruien. Deze versie van BoeCult XL hebben we dit jaar doorgetrokken, met een uitgebreid programma op zowel de zaterdagavond als zondag de hele dag.

Wij heten iedereen, van jong tot oud, ook dit jaar weer van harte welkom op ons schitterend evenement!