Historie

Historie

Het begin

Het centrum van Boekel was in het begin van deze eeuw toe aan een flinke opknapbeurt. In de periode 2002-2004 werd deze opknapbeurt uitgevoerd, met als resultaat een prachtig nieuw plein met appartementencomplex en een nieuw gemeentehuis.

Met de realisatie van het plein eindigde de eerste fase van de metamorfose van het centrum. In het totaalplaatje voor de bekostiging van de pleinmetamorfose was uiteraard ook was geld beschikbaar voor een openingsfeestje. De eerste voorstellen waren om dit te doen zoals ‘gebruikelijk’ bij een opening: feestje, toespraak, lintje en dan weer feestje.

Maar deze prachtige nieuwe locatie verdiende beter, deze locatie nodigde uit tot iets groters. Toen is het idee ontstaan om een muziek- & cultuurfeest op niveau te houden als geschenk aan de inwoners van Boekel.

Al snel waren er mensen gevonden om dit mee te organiseren. Piet vd Rijdt stapte al snel naar voren als voorzitter, de ondernemers rondom het St. Agathaplein waren erg enthousiast en ook uit de verenigingenhoek werd erg enthousiast gereageerd. Met hulp van al deze vrijwilligers en ambtelijke ondersteuning slaagden we er met z’n allen in het eerste festival van de grond te krijgen.

De perfect passende naam ‘BoeCult’ ontstond spontaan in een vergadering en Marion vd Horst werd bereid gevonden om een logo te ontwerpen.

Het resultaat van dit spontane idee was overweldigend. De reacties van de Boekelse mensen waren heel leuk en wat nog beter was: er was nog budget over!

Dit betekende dat na deze eerste editie in 2004 er ook een vervolg moest komen. En nu, al heel wat zeer succesvolle edities verder, is het traditie geworden om op de laatste zondag van augustus te genieten van de festiviteiten in het centrum van Boekel: BoeCult!

BoeCult groeit

Het programma van BoeCult is door de jaren uitgebreid en verschillende initiatieven zijn de revue gepasseerd. Zo is enkele jaren geleden is ook de zaterdag aan het programma toegevoegd. In de avond werd het feest Local Deejays georganiseerd, met helden uit de buurt van Boekel. Toen BoeCult in 2018 haar 15-jarig bestaan vierde, is het zaterdagprogramma uitgebreid met lokale bands en het Boekels Bierkruien. In 2022 werd op de zondag Heel BoeCult Bakt toegevoegd en dit jaar maakt het Boekels Bierkruien plaats voor iets nieuws: De BoeCultse Pubquiz.

Inmiddels is het culturele pleinfeest dus gegroeid een evenement met uitgebreid programma op zowel de zaterdagavond als zondag de hele dag, altijd het laatste weekend van augustus. Muziek, straattheater, activiteiten; BoeCult is voor alle inwoners van Boekel en belangstellenden uit de regio, en is ieder jaar gratis toegankelijk!

Wij heten iedereen, van jong tot oud, ook dit jaar weer van harte welkom op ons schitterend evenement!